Împrumutul interbibliotecar

Despre

Funcțional din anul 2005, ca rezultat al proiectului de cercetare "Sistem Național Unitar de Informare și Documentare Științifică și Tehnică" (NUSIDOC), catalogul colectiv ROLiNeST a inclus inițial cataloagele online ale celor patru biblioteci centrale universitare din Iași, București, Cluj-Napoca și Timișoara și al Bibliotecii Universității Politehnica din București. ROLiNeST folosește aplicația software MetaLib a firmei ExLibris și partajează baze de date distribuite aflate pe servere conectate la Internet prin RoEduNet. Este un instrument bazat pe interfața web care caută în resurse eterogene de informare, de la cataloagele unor biblioteci la baze de date sau reviste electronice.

Catalogul colectiv al bibliotecilor din România ROLiNeST este un instrument valoros pentru procesul de cercetare. Poate fi utilizat cu succes atunci când studentul, profesorul sau cercetătorul nu găsește o anumită publicație sau nu este mulțumit de cantitatea de informații regăsite în catalogul bibliotecii unde este înscris. Referințele bibliografice extrase din ROLiNeST sunt comunicate bibliotecarului responsabil cu împrumutul interbibliotecar care ia legătura cu biblioteca deținătoare.

 
Căutarea

Selectarea metodelor și criteriilor de căutare se realizează prin intermediul unei interfațe prietenoase, iar rezultatele căutării sunt prezentate în formă unică, sintetică (tabelară) sau detaliată. Căutarea rapidă este strategia care se aplică de cele mai multe ori. Se poate face simplu sau avansat, prin aplicarea unor filtre care limitează numărul cataloagelor interogate:

  • biblioteci universitare și de cercetare (13);
  • biblioteci românești (16);
  • biblioteci digitale (2).

Utilizatorul selectează referințele de interes și transmite bibliotecarului responsabil cu împrumutul interbibliotecar setul complet de elemente bibliografice precum și instituțiile deținătoare. Aceste informații vor accelera procesarea cererii de împrumut interbibliotecar.

 
Cataloagele bibliotecilor prezente în ROLiNeST

Biblioteca Academiei Române București

Biblioteca Academiei Române Iași

Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” București

Biblioteca Centrală Universitară “Eugen Todoran” Timișoara

Biblioteca Centrală Universitară “Lucian Blaga” Cluj-Napoca

Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu” Iași

Biblioteca Digitală a Bucureștilor

Biblioteca Digitală Națională

Biblioteca Institutului Național de Fizică Nucleară “Horia Hulubei”

Biblioteca Metropolitană București

Biblioteca Națională a României

Biblioteca Universității Politehnica București

Biblioteca Universității Politehnica Timișoara

Biblioteca Universității “Ștefan cel Mare” Suceava

Biblioteca Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” Iași

Biblioteca Universității Tehnice Cluj-Napoca